Oksesteg med Rodfrugter

Opskrift Oksesteg med rodfrugter

 
Ingredienser
2 Kg oksefilet / culottesteg
2 Kg blandede rodfrugter
(Fx Pastinak, persillerod,
jordskokker, rødbeder,
søde kartofler, kartofler)
Frisk timian
3 løg
3 fed hvidløg
1 glas rødvin
Olivenolie
Salt og peber

Oksekødet marineres dagen inden. Det gør du ved at komme kødet i en frysepose (der findes poser som er beregnet til marinering) sammen med rødvin, timian frisk presset hvidløg samt salt og peber. Luk posen og maser marinaden godt ind i kødet. Lad det stå og marinere i køleskabet til næste dag.
Kødet brunes i en pande i få minutter, først på fedtkanten, dernæst på undersiden. Kom kødet sammen med 3 hele løg i et ovnfast fad, hæld marinaden over kødet (som du forhåbentlig ikke har smidt ud), dæk til med et stykke alufolie og kom i en forvarmet ovn. Steges i 2 timer ved 100° C.

I mellemtiden forberedes rodfrugterne. Jeg har nævnt et par stykker, men det er op til dig hvilke du vælger. Rodfrugterne vaskes eller skrælles og skæres ud i pomfrit lignende stykker. Når de ligner pomfritter, kan du endda få dine kræsne unger til at spise dem. Rodfrugterne vendes i olivenolie, friskkværnet salt og peber og lægges på en bradepande.

Efter kødet har stegt i 2 timer ved 100° C, kommes rodfrugterne i ovnen og temperaturen skrues op til 180° C. Det hele steger i ca. 45 minutter, eller til rodfrugterne er tilpas gennemstegt.

Hvis du ønsker en brun sovs til. Og nu ødelægger du ikke retten ved at opvarme en lorte pulversovs. Kødet skal alligevel hvile i et par minutter. Så tag kødet ud et kvarter inden rodfrugterne er færdigstegte, hæld saften fra kødet over i en gryde (helst gennem en si) og dæk kødet igen til med alufolien. Nu blander du 3 tsk. mel med lidt vand i et glas og pisker det godt sammen. Det kalder man en jævning. Dette piskes lidt efter lidt i sovsen mens du stille og roligt bringer det til kog. Husk at røre i sovsen med et piskeris. Når sovsen har fået den rigtige konsistens smages den til med salt og peber. Soya sovs, engelsk sovs og HP sovs kan bruges til at krydre sovsen. Efter kødet har hvilet i et par minutter er der dannet væde som kan kommes i sovsen. Pas på den ikke bliver for tynd.

Oksekøddet skal stå og hvile i ca. 1 time inden servering. Oksestegen skal have en midtertemperatur på ca. 65°C, men husk at temperaturen vandrer til midten når stegen står og hviler. Så du kan sagtens tage stegen ud når den har en midtertemperatur på 50°C. Efter en time skal den nok være godt mør i midten.


0 kommentarer:

Faste læsere

Madblogstoppen

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP