Pommes Anna

Opskrift Pommes Anna, pomme annaIngredienser
1½-2 Kg kartofler
200g smør
1 kvist rosmarin
½ tsk. groft salt
Frisk kværnet peber

Hvis du ikke har smagt pommes anna, så er du gået glip af noget. Det franske køkken er kendt for deres fine retter som nærmes er en kunstform i sig selv. Selv en røvkedelig kartoffel kan de forvandle til noget så exquisite som denne ret ved navn pommes anna.
Historien bag denne fortræffelige kartoffelret får naturligvis Pommes Anna til at fremstå som mere end bare et fad bagte kartofler. Pommes Anna er en ret skabt af den franske kok Adolphe Dugléré. Vi er i starten af 1800 tallet, hjemme hos Napoleon III. Retten skal efter sigende være opkaldt efter skuespillerinden Anna DesLions. Hvorfor den er opkaldt efter hende ved jeg ikke. Måske elskede hun denne ret. Men hvis hun jævnligt spiste sig mæt i Pommes Anna, havde hun sikkert en del kød på hofterne, da pommes anna er en grotesk tung blanding af kulhydrater og fedt.

Tilberedning af Pommes Anna er pissenemt. Det er dog lidt tidskrævende at lægge de papirtynde kartoffelskiver lag på lag. Du har i hvert fald brug for en god mandolin. Hvis du anskaffer dig en mandolin, så køb ikke noget billigt bras. Køb en Funktion Mandolinjern, pris og kvalitet er helt i top og den kan indstilles så den kan skære papirtynde skiver. Kartoffelskiverne skal være papirtynde ellers får du aldrig en rigtig Pommes Anna, men i stedet en portion brasekartofler.
Skræl kartoflerne og snit dem i fine tynde skiver. Har du en eminent mandolin, så kan den indstilles. Stil den på det tyndeste.
 Smelt smørret i mikroovnen. Hak rosmarin fint og bland det med salt og peber. Smør et ovnfast fad ind i smør og læg et lag kartoffelskiver.
 Nu pensles igen et lag smør på kartoflerne. Læg så igen et lag kartoffelskiver på smørret. Jeg plejer at lægge kartoflerne på langs og så på tværs og lad dem overlappe hinanden en smule, så holder den bedre sammen når den skal skæres ud.
 Efter hver tredje lag kartofler drysser du lidt salt-peber- rosmarinblanding. Fortsæt denne procedure indtil du løber tør for kartofler. Du kan sagtens komme op på 20 lag, afhængig af hvor tyk du ønsker din Pommes Anna.
 Der er nogen som lægger noget tungt oven på kartoflerne så det bliver mere fast. Har set udgaver af denne ret hvor den skal stå natten over i pres eller mens den er i ovnen. Dette havde jeg sku ikke tid til. Og min Pommes Anna blev alligevel fast og faldt ikke fra hinanden.
Forvarm ovnen til 180°C. Afhængig af tykkelsen af din Pommes Anna, så varierer bagetiden fra 1½ time til 2 timer. Bedst er nok at stikke med en kniv for at finde ud af om den er klar til servering. Så start i god tid. Pommes Anna kan vist serveres til alt slags kød. Oksemørbrad, vildt, flæskesteg, andebryst osv… denne gang fik vi lammekoteletter til 

0 kommentarer:

Faste læsere

Madblogstoppen

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP