Falafel, vegetariske proteinbomber

Opskrift falafel, kikærter, frikadelle, kikærtekugler


Ingredienser
300g tørrede kikærter
4 fed hvidløg
5 stk. forårsløg
1 bundt persille
1 bundt friske korianderblade
1 tsk. Stødt koriander
1 tsk. Spidskommen
1 tsk. salt
½ tsk. Bagepulver
1 L olie til stegning (raps eller solsikke)
1 æg (ikke absolut nødvendigt)

Er du vegetar og har du skøre negle, tyndt hår og føler du, at musklerne er ved at falde af knoglerne, så lider du måske af proteinmangel. Måske er du også bare fattig studerende, som sidder klistret bag skærmen og udelukkende ernærer dig af mariekiks og kaffe. Inden du skrider til drastiske handlinger og bruger penge på en oksemørbrad, så kan de her proteiner også fås meget billigere og helt uden at skulle indtage muskelvæv.
Falafel forbindes ofte med fastfood, det er de også, men den sunde af slagsen. De består af kikærter, som er fulde af proteiner, kulhydrater og kostfiber. Derudover er de rige af jern og kalium. Persille, koriander og hvidløg supplerer falafel med mange vitaminer. Faktisk behøver du ikke spise andet, hvis bare du indtager nok falafel. Husk at drikke rigeligt væske.

Falafel er både billig i drift og nemme at betjene. Du skal bare huske at ligge de tørrede kikærter i en skål med rigeligt vand dagen inden du skal tilberede falafel. Ved akut falafelbehov, kan du som plan-B benytte kikærterne i dåse.


Så snart kikærterne er bløde bearbejdes de til en dej. Det kan enten gøres ved at køre dem gennem en kødkværn, stampe dem med en kartoffelmoser eller bruge foodprocessoren/ blender. Kog aldrig kikærterne inden du moser dem, så falder de fra hinanden når du steger dem.


Jeg smed hurtig kartoffelstamperen til side og fandt stavblenderen frem. Det er dog en sej omgang og de her forbandede kikærter sætter sig fast i blenderen. En lille sjat olivenolie kan hjælpe. OBS, kikærterne skal ikke koges, så falder falafel-kuglerne fra hinanden. De andre ingredienser hakkes/blendes ligeledes sammen med kikærterne.

Æg er ikke en nødvendig ingrediens, men kan tilsættes for at kuglerne holder bedre sammen. Lad dejen stå ca. 30 minutter i køleskabet, dette giver en bedre resultat når du skal forme dem.


Der findes mange varianter og størrelser på falafel, ligesom danske frikadeller, men typisk rulles de til kugler 4cm i diameter.
Har du en friture, lucky you, ellers hælder du olien i en gryde og steger dem heri, bare sørg for at de er dækket helt med olie. Kom ikke alle falafel kugler i olien på en gang. Prøv lige af med et par enkelte, for at justere temperaturen.


Serveres typisk i pitabrød. Egner sig storartet som tilbehør til salat. Her er andre opskrifter med kikærter. Denne gang fik jeg sku griflet en hel opskrift ned uden at bruge et eneste fu#king bandeord. Jeg tror fandme også, de her falafel virker beroligende

0 kommentarer:

Faste læsere

Madblogstoppen

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP