Galanga

Galanga, galangal, galangarod
Galanga minder om ingefær hvad angår udseende. Galanga bliver også kaldt for thailandsk ingefær, da den ofte indgår som ingrediens i det thailandske køkken, som fx i den thailandske suppe Tom kha gai. Det thailandske ord for galanga er nemlig ”Kha”. Finder du en thailandsk opskrift hvor ordet ”kha” indgår, så burde galanga indgå i opskriften. Ud over Thailand, så er Indonesien og Malaysia også meget glad for galangaroden.

Men selv om galanga minder om ingefær i udseende, så kan den ikke erstattes med ingefær. Det kan godt være at galanga er i familie med ingefærplanten, men smagen er vidt forskellig. Dvs. hvis du anvender ingefær i stedet for galanga, så får du en helt anden smag og et helt andet resultat. Smagen er svær at beskrive, den er i hvert fald kraftig og efter min mening dufter den lidt af skyllemiddel. Galanga smager dog fantastisk i thailandske supper og indiske curry retter. Du støder helt sikkert på opskrifter (det har jeg i hvert fald), hvor skribenten hævder, at hvis du ikke kan skaffe galanga, så kan den erstattes med ingefær. BULLSHIT! Skribenten har sikkert ikke engang selv prøvet at tilberede opskriften og ved ikke en fu#king disse om galanga. Du kan IKKE erstatte sukker med salt, kakao med kanel, appelsiner med din røv og galanga med ingefær, bare fordi de ligner hinanden. Så fik jeg vist sagt det! Og hvis du ikke kan skaffe galanga, så gå videre til næste opskrift.

Frisk galanga kan købes hos de fleste større thailandske købmænd/supermarkeder. Har du ikke lige sådan en i nærheden, så kan du bestille dem hos ShopAsia på Frederiksberg. Galanga er også en ingrediens i den thailandske currypaste du sikkert har prøvet at bruge. Det er dog et ret spartansk indhold af galanga som forefindes i en currypaste og smagen af galanga træder slet ikke frem. Galanga kan fås frisk eller som tørt pulver. Smagen er dog vidt forskelligt, men jeg kan i hvert fald ikke anbefale det tørre stads.
 En frisk galangarod er hård og sej og ikke så nemt at arbejde med som med ingefær. Galanga kan skæres i skiver og kommes i supper. Galanga kan også rives til en paste og kommes i indiske curry retter. Det er umuligt at knuse en galanga i en morter. Den har hårde knaster og seje tråde. Selv i en blender kommer du de seje tråde ikke til livs. Jeg anbefaler at rive galangaen på et rivejern. Altså et høj kvalitets rivejern, ikke sådan et fra en tigerbutik, det vil galangaroden rive i småstykker. Riv alt galanga som du har, det kan efterfølgende fryses ned. En frisk galangarod holder sig selv i køleskabet ikke særligt længe. I vodka holder det sig utroligt længe, og det giver en rigtig god kryddersnaps tilsat andre diverse ingredienser.
 Ud over at galanga smager fantastisk, så bliver den brugt i den asiatiske medicin Den skal kunne afhjælpe dyspepsi (dårlig mave), hjerte smerter, kvalme og hikke og blev brugt i vid udstrækning som et afrodisiakum. Forskning på King 's College har påvist galangaens egenskaber til bekæmpelse af kræftceller. Især ved lunge- og brystkræft viste det sig, at galangaroden dræbte kræftceller og beskyttede raske celler i at blive til kræftceller. Vil du vide mere, læs artiklen på www.sygdoms.com  Er du interesseret i at prøve galangaens gode egenskaber, så prøv de her opskrifter med galanga.

1 kommentarer:

Anonym,  23. april 2014 kl. 22.30  

Tak for dit super fede Galnga opslag , du har en fed stil keep it up!

Faste læsere

Madblogstoppen

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP