Pad Thai

Opskrift pad thai, phat thai


Ingredienser
200g brede risnudler
3 fed hvidløg
2 skalotteløg
2 forårsløg
1 pakke friske bønnespirer
200g tigerrejer, kylling, tofu eller blandet
1 æg
Olie (jordnødde- eller sesamolie)
2-3 spsk. jordnødder

Til marinaden
4 spsk. fiskesauce
Saften af 1 lime
2 spsk. tamarinde paste
2 spsk. sukker
2 spsk. vand
3 tørre chili
Evt. frisk koriander til pynt

Pad thai eller Phat thai er vist nok den mest kendte ret indenfor det thailandske køkken. Faktisk hører det slet ikke hjemme i et køkken, da det er ”street food”, altså en ret som bliver tilberedt på de thailandske gader. Du finder sikkert et hav af pad thai opskrifter på nettet. De fleste er dog så fandens ringe, at de ikke engang burde hedde pad thai. Bare fordi du klasker et par asiatiske ingredienser sammen, er det kraftedderme ikke en pad thai. Det er sku ulempen ved at alle har adgang til internettet og kan forfatte en bundrådden opskrift. Nu er du så heldig at du fandt min opskrift, den er nemlig så autentisk som den kan blive i et dansk køkken.
For at du kan kalde din ret en ”Phat Thai” må følgende ingredienser ikke mangle. Selve marinaden skal bestå af fiskesauce og tamarindesaft (kan evt. bestilles hos Shop Asia). Andre ingredienser som indgår i en traditional pad thai er, risnudler og bønnespirer. Alt andet tilbehør kan variere, der findes mange udgaver afhængig om du er til skaldyr, kød eller vegetar.
Den rigtige håndtering af risnudlerne.
Noget helt andet som er afgørende for en god phat thai, er hvordan du tilbereder risnudlerne. Inden risnudlerne kommes i panden, skal de ligge i blød. De må hverken koges eller ligge i vand i flere minutter. Nudlerne skal være fleksible og solide. Hvis de bliver gennemblødt for meget, ligner din pad thai en vælling til babyer. Brug aldrig risnudler som er tynde som sytråde. Start aldrig med at ligge nudlerne i blød for tidlig. Den rigtige rækkefølge af tilberedningen er afgørende.
  • Skær løg og forårsløg i mindre stykker.
  • Hak hvidløget fint.
  • Hvis du bruger kylling, så skær dem i mindre stykker.
  • Bland marinaden.
  • Rist jordnødderne i en varm wok og sæt dem til side.
  • Kom olie i wokken og steg kylling, rejer, tofu (hvad du nu har besluttet dig for) sammen med løg og hvidløg. Sæt det til side når det har fået nok.
  • Varm vand i en el-koger og hæld det over risnudlerne i en skål. Lad det stå i 1-2 minutter. Tjek løbende konsistensen. De skal være bløde og fleksible men ikke gennemblødte.
  • Si vandet fra nudlerne og kom den ned i den varme wok og hæld marinaden over. Vend det hele godt sammen. Wokken skal være meget varm.
  • Skub nudlerne til den ene side så der er plads til ægget. Slå ægget ud i wokken og pisk det til røræg. Vend derefter ægget sammen med nudlerne. Smag på nudlerne. Er de ikke helt møre tilsættes en lille smule vand.
  • Tilsæt nu bønnespirerne og kødet/rejer/tofu. Vend det hele godt sammen. Pynt evt. med frisk koriander og ristede jordnødder.
OBS: Tamarinde kan købes som koncentrat og som en hård presset blok (skal udblødes i vand og kernerne fjernes). I dette tilfælde anbefales tamarinde koncentrat. Du kan også købe færdige Pad Thai saucer, men vær forsigtige med dem. De indeholder som regel over 50% sukker, kun 30% tamarinde og derudover smagsforstærker og eddike. Kan du ikke få fat i tamarinde koncentrat i dit lokalområde kan det bestilles Shop Asia.

0 kommentarer:

Faste læsere

Madblogstoppen

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP