Foccacia eller Focaccia?

Opskrift Foccacia, focaccia italiensk brød


Ingredienser
8 dl højprotein hvedemel, tipo 00
4 dl vand
1 tsk salt Gær, på str. af en visdomstand
2 spsk. olivenolie

Til Krydderolie
½ dl olivenolie
½ dl solsikkeolie/rapsolie
2 kviste frisk rosmarin
1 fed hvidløg 
fingerspids groft salt

Fik besøg i weekenden og havde lige brug for lidt til brunch. Besluttede mig at lave focaccia, som børnene sikkert også elsker. Staves det nu focaccia eller foccacia? Når jeg søger på opskifter, finder jeg opskifter på det her italienske brød som staves foccacia og andre gange focaccia. Ja, det er italiensk, men det kan sku for fanden ikke være så svært at stave det rigtigt. Italienerne må da vide det, så jeg slog det op på wikipedia og skiftede sproget til italiensk. Forstod ikke en skid af det der stod, men på italiensk skrives det altså focaccia, så hvorfor fanden kalder i det så foccacia.

Focaccia er faktisk det samme som en pizza uden topping. Angiveligt er det forgængeren for pizzaen, indtil en italiener hældte resterne fra i forgårs på den og smed den i ovnen og kaldte det for pizza.

Mange tror de kan lave en focaccia på et par timer. Det kan man også, men den bliver kedelig, tør og hårdt. Den skal langtidshæve, så den bliver luftig, let og elastisk og ikke krummer som et billigt franskbrød. Altså start med forberedelserne dagen forinden.

Opløs gær i lunkent vand. Tilsæt salt og olivenolie. Kom melet i og ælt dejen indtil den bliver elastisk. Det kræver lidt arbejde, mindst 15 minutters hårdt arbejde. Har du en røremaskine, så brug endelig den. Ælteprocessen er altafgørende for et godt resultat. En af de bedtse køkkenmaskiner er en Kenwood. De er ikke billige, men på KitchenOne.dk kan du altid finde en på tilbud.

Bruger du hænderne, så skal der virkelig knofedt til, det skal ikke minde om den fodmassage du fik fra den lille ladyboy på din thailandferie. Træk dejen lang, fold den sammen og gentag indtil den bliver elastisk som tyggegummi. Kom dejen over i en skål som er stor nok til at dejen kan hæve til dobbelt størrelse. Dæk til med husholdningsfilm og stik et par huller med en gaffel. Lad den stå i køleskabet natten over.

Tilbered krydderolien. Bland olivenolie og solsikkeolie. Pres hvidløg og rib bladene fra rosmarinkvisten af og kom det i olien. Lad olien stå et lunt sted natten over.

Dag nr. 2. Ælt dejen lidt igennem, lav en kugle og læg den over på en bageplade. God ide med at stykke bagepapir under. Hvis du vil ha din focaccia tyk, så kan du bruge en rund springform. Smør dejen ind i olie, det forhindrer den i at udtørre mens den hæver. Ja, du har hørt rigtigt, den skal igen hæve, dog kun 1-2 timer. Prik huller i dejen med dine fingre og smør krydderolien på inkl. rosmarin og hvidløg. Brug ikke nødvendigvis alt olie. Drys groft salt på og lad den lige hæve lidt i ½ time.
Forvarm ovnen til 250 °C. Kom brødet ind i ovnen og skru ned til 200 °C. Bagetiden er ca. ½ time, men hold øje med at den ikke bliver for mørkt på toppen.

Tip. Jeg kommer springformen direkte på en bagesten, så den får godt med varme nedefra. De sidste 5 minutter tager jeg brødet ud af springformen og bager direkte på bagestenen, så bliver den sprødt på bunden. Olien kan ellers sætte sig i bunden hvor focacciaen så bliver slatten. 

Læs også opskriften på den perfekte Pizzadej.

0 kommentarer:

Faste læsere

Madblogstoppen

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP