Cevapcici eller hvad de nu hedder

Opskrift chevapchichi, Cevapcici, cevapi


Ingredienser
250g hakket oksekød
250g hakket lam
3 fed hvidløg fint hakket
1 håndfuld persille fint hakket
1 æg
2 spsk. mel
1 tsk. Paprika
Salt og peber

Var på jagt efter en original cevapcici opskrift men fandt ud af, at den findes ikke. Til gengæld findes der mange variationer og lige så mange meninger om hvem der er ejermand på cevapcici. På en hjemmeside hvor cevapcici bliver præsenteret som bosnisk nationalret kommer sindene i kog. Der bliver ført verbal krig i kommentarfelterne. Serbere som påstår at cevapcici er en serbisk ret og Bosnier som hævder det modsatte. Og så er der hede debatter om ingredienserne, skal der svinekød i cevapcici, eller skal oksekød og lammekød blandes, eller skal vi blande alle tre sammen. Selv om krigen i det tidligere Jugoslavien er overstået, så fortsætter den på internettet baseret på en aflang frikadelle og uenighed om den skal være 10cm eller 15cm lang.
Cevapcici er udbredt i hele Balkan og har fået mange forskellige navne; kebab, cevapcici, kebapche, koobideh så slap dog lige lidt af, det er sku da bare en fu#king frikadelle.


Jeg blandede oksekød og lammekød sammen, men kunne godt tænke mig at blande svin, okse og lam næste gang. Jeg brugte de mest gængse ingredienser, men som sagt, så er jeg stødt på en del variationer.
Bland alle ingredienser og rør farsen godt sammen. Det afgørende er at farsen bliver godt æltet, så de aflange kødboller hænger sammen og ikke falder fra hinanden når de steges.
 Æg og mel kan undlades, men er med til at holde farsen sammen. Cevapcici kan steges på panden i ovnen eller grilles. De bliver dog bedst på grillen grillen. Jeg stak to spyd på langs igennem cevapcicierne, udelukkende for bedre at kunne dreje og vende dem på grillen.

Serveres typisk med ajvar. Vi fik desuden en kikærtesalat til, men pomfritter og salat går også udmærket, cevapcici er jo en slags grillmad.

4 kommentarer:

Verbal Dk 22. september 2015 kl. 06.30  

TRADITIONAL BOSNISK GRILLRET "BANJALUCKI CEVAP"

KØDVALG OG TILBEREDNING
Hvis du ønsker at gøre en lettere fordøjelig mad, brug oksekød med kalvekød. Når du vælger kød (oksekød), skal anses for at være de dele af nakke, skuldre, mave (flame) og højreb. Folk er undertiden i slagterforretning på udkig efter en helt magert kød, som er forkert. Kød skal indeholde en vis procentdel af eget fedt og det skal være naturligt. Denne procentdel (eget fedt) bør være omkring 15-20%. Når du køber mindre mængder, er det svært at få de relevante dele af kødet. Derfor køber man kødet fra skulderen, fordi det opfylder de fleste af deres sammensætning og kvalitet, er homogent og har sin egen fedt.
Kødet skal straks male, enten i en slagterbutik eller derhjemme. Bedste diameter gitter på kværnen er 3-4 millimeter. Hakket kød anbringes i en egnet beholder, som regel med en afrundet bund. I en sådan beholder er lettere at blande, eller rettere, ælte kødet. Før det er nødvendigt denne fremgangsmåde for at tilføje hvert kilo kød 20 gram salt. Æltes med den lukkede knytnæve ca ​​5 minutter, men det er værd at udføre denne handling længere hvid nødvendigt. Kødet afsættes derefter i køleskabet eller et andet køligt sted. Den mest passende temperatur til lagring af kød er 3 ° C. Vigtig bemærkning: bør aldrig have lov til at fryse masserne. Således forberedt kød skal ligge i køleskabet 12, og op til 24 timer.
CEVAP
Hvis vi tager for eksempel 2 kg af fars som har ligget i køleskab, tilsætter vi en fed finthakket hvidløg og lidt peber (så meget som vi i tre omgange kan tage med tre fingre). Bland alt godt indtil blandingen bliver en kompakt og godt klæbemiddel. For at teste, om kødet er nok og godt blandet, snup en håndfuld "masse", rul den i en længde på 10 til 15 cm længde, tag den i den ene ende og hæv op. Hvis den ikke knækker, er det et tegn på, at blandingen er ​​god og der kan gås tila at forme cevap. Det er nødvendigt at formet cevap ligger yderligere to timer, og så er de klar til grill, men det betyder ikke at du ikke kan vente med at grille dem senere. http://global-travel-info.com/wp-content/food.jpg

SHISH CEVAP
Der findes også stærke version af cevap kaldt "shish cevap. Samme ingredienser, men der tilsattes også chilli i farsmase efter smag. Shish cevap er støre og sættes på grillpind af træ. http://www.cyberbulevar.com/upload/kuhar/sis_cevap.jpg

GRILL
Når man tilbereder dem er det vigtig at man griller på direkte, men ikke alt for stærk varme og de skal vendes jævnlig. Disse på din foto har fået for meget. De serveres i lepina (bosnisk pita brød som bages i pizzaovn) med løg ved siden af. Drink som serveres med cevap er yoghurt eller ymer, alt efter egen smag. Selvfølgelig må man også servere koldt øl hvis man tåler ikke mælkeprodukter.

formning af "banjalucki cevap" http://i.ytimg.com/vi/HHYOJ-OfFXE/hqdefault.jpg
tilberedning på grillen http://i.ytimg.com/vi/HHYOJ-OfFXE/hqdefault.jpg

Velbekomme!

p.s. Cevapcici er bosnisk traditional grillret. Serbere har det vane at stjæle og tilegne sig andres kultur og meget andet. Det bedste bevis for min påstand findes dernede. Hvis du rejser til Bosnien ville du finde utallige "cevabdzinica", altså små grillbar som er specialiseret for cevapcici og deraf navn cevabdzinica. De tilbereder også andre grillretter, men cevapcici er hovedret i disse grilbar. Derimod i Serbien er det muligt at finde dem, men langt fra så mange og smag/kvalitetsforskel er tydeligt. Deres nationale grillret er "pljeskavica", en slags burger som smager også rigtig godt.

Kokke Kongen 24. september 2015 kl. 21.35  

Hej Verbal Dk

Tak for den meget udførlige kommentar. Næste gang vil jeg prøve selv at slagte min ko og køre den gennem kødkværnen.
Du har ret, de der cevaps du ser på billedet har fået alt for meget. Det sker når man går fra grillen, det skal man ikke. Men min kone kunne ikke finde ud af at lave tilbehøret. Når manden står ved grillen står kvinden i køkkenet. Men det fungerer ikke så godt hjemme hos os. Så jeg skulle både stå ved grillen og i køkkenet samtidig og så brænder det på. Spørg ikke hvor min kone er. Hun er enten i badeværelset eller i garderobeskabet, og det kan tage timer.
Næste gang får vi cevapcici uden tilbehør, så går jeg nemlig ikke fra grillen.

Hilsen
King Kok

Verbal Dk 25. september 2015 kl. 03.02  

Kære King Kok,

jeg ved godt at du driller mig, men der er ikke nødvendigt at slagte køen. Det gør ikke engang professionalle grillejere som har stor forbrug af kød. Der har vi slagtermestre for. Det er rigeligt med at købe en skulderparti hos din lokale slagtermester (jeg vil dog anbefale tyrkiske eller arabiske halal slagtere med god ry i byen hvad angår hygiejne og kvalitet, for de har helt frisk kød om onsdag eller torsdag) og bede ham at fjerne ben og male/hakke kødet for dig (husk at gitter diameter på kværnen skal helst være 3-4 mm). Er det ikke nemt nok? Resten er op til dig. Tag det stille og roligt, følg øverste receptur og nyd hele processen - fra indkøb af ordentlig kød på torsdag, til du griller det på lørdag aften. Til gengæld smag vil være fantastisk og du vil hurtig blive meget populær grillmester blandt dine venner og bekendte. Ok, det kan godt være at man risikerer at ens naboer bliver misundlige pga den dejlige aromaduft som breder sig fra din grill, men med tiden du skal nok lære at leve med det ;). Det er prisen for den perfekte cevap.

Mvh, Senad

Kokke Kongen 25. september 2015 kl. 16.35  

Hej Senad

Ja, det med selv at slagte koen var en joke :) Jeg tror sku heller ikke jeg vil kunne få mig selv til at slagte en ko. Jeg vil prøve dine gode råd med frisk kød fra slagteren og lade det stå natten over i køleskabet. Men det bliver vist først næste sommer, grillsæsonen er ved at være slut.
Nå, men så må jeg vel bare kaste et par cevapcicis over hækken til naboen :)

Hilsen
King Kok

Faste læsere

Madblogstoppen

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP