Hjemmelavet Gløgg

Opskrift hjemmelavet gløgg, gløggessens, Glühwein

Ingredienser

Gløggessens
2 øko appelsiner, skåret i skiver
3 dl. Vand
150g sukker
2 spsk. brun farin
2 stk. kanelstænger
10 allehånde
30 nelliker
10 kardemommekapsler
4 stjerneanis
3 dl rom/cognac
2 dl portvin

Gløgg
1 flaske kraftig rødvin
Ekstra sprut (fx cognac, portvin, rom)
Rosiner
Mandelsplit
Gløggessens (se opskrift)
Evt. honning

Hvorfor lave gløgg selv, hvis det kan købes færdig? Der er der mange grunde til. Det færdige er ofte baseret på en lidt for billig rødvin. Hold dig helt fra den billige pap-gløgg. Hvis du endelig skal købe en færdig blandet gløgg, så køb endelig en af de lidt dyrere. Eller ta' en tur til Tyskland, hvor du kan finde rigtig gode Glühweine, som efter min mening smager bedre end de fleste danske gløgge (hva’ fanden er flertal af gløgg? Gløgge lyder total åndsvag).
Når du selv laver din egen gløgg, kan du selv vælge kvaliteten af vinen, justere krydderierne, og graduere koncentrationen af alkohol. Gløgg kan kun købes i vintertiden. Hjemmelavet gløgg kan nydes året rundt.

Den rigtige rødvin
Vælg en mørk, fyldig og kraftig vin som fx en californisk Zinfandel eller en italiensk  Amarone. Er du på et økotrip, har du naturligvis også den mulighed, at lave en helt økologisk gløgg. Et stort udvalg af økologiske vine kan du finde på Økologisk-Supermarked.dk



Tilberedning af Gløggessens
Det er gløggessensen som giver rødvinen smagen af jul. Det er her du kan finjustere krydderiernes intensitet, gløggens sødme og smagen af appelsin. Der findes mange forskellige opskrifter på gløgg. Denne her er lige efter min smag. Ønsker du en kraftigere smag af kanel, så kom mere kanel i, eller mere farin hvis din vin er for sur. Sukker og krydderierne koges i vandet ca. 5 minutter. Sluk for varmen og kom appelsinskiverne i. Lad det stå og køle lidt ned. Kom rom og portvinen i og hæld det hele over i et patentglas eller store syltetøjsglas. Nu skal gløgg essensen bare stå og trække i mindst 2 uger. Pga sprutten kan det holde sig i rigtig lang tid.

Rødvin + Gløggessens = Gløgg
Nu skal rødvin og gløggessensen bare blandes og varmes. Til 1L rødvin går ca. 2dl essens. Kog aldrig rødvinen. Alkohol har den negative evne, at den fordamper så snart den bliver varm. Derfor bring din gløgg aldrig til kogepunkt, med mindre du ønsker en børnegløgg. Varm gløgg op til max. 70 °C. Tilsæt cognac, portvin eller rom hvis du ønsker at øge alkoholprocenten. Gløgg skal ikke kun varme men også bedøve bekymringerne til juletiden "...Uuuhhh dækker julehjælpen nu både gaver og smøgerne…" 

Gode vine kan købes på nettet hvis du skulle være for fuld til at forlade huset

VinDelux har gode kvalitetsvine, men også i den dyre ende
Jysk Vin her kan du få kvalitetsvine til gode jyske tilbud
Økologisk Supermarked hvis du vil ha en vin uden pesticider

Shopping i Tyskland
Hvis du overvejer at shoppe julegaver i Tyskland fx i Lübeck, Flensborg, Hamborg eller Berlin, så gå endelig ikke forbi de små boder hvor de sælger Glühwein. Og så skal du sige ”Glühwein mit Schuss” det betyder du får et ekstra skud rom i. Efter et par glas Glühwein bliver juleshopping sammen med konen meget sjovere. I ædru tilstand kan shopping med familien være ret stressende. ”Jeg vil ha, jeg vil ha, jeg vil ha…..!!!” ret nervepirrende. Den rette mængde alkohol er afgørende. Det er ok at vælte rundt i skobutikken, dog uden at brække sig.

God Jul.

0 kommentarer:

Faste læsere

Madblogstoppen

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP