Kend dine Ramsløg eller dø!


Ramsløg med hvid stilk i skovbund
Ramsløg er blevet en populær krydderurt i det danske køkken. Kan købes om foråret i delikatesseafdelingen for grotesk mange penge. Grotesk fordi det gror som ukrudt i skovene, så hvorfor betale en bondegår for det. Hvis man ikke ligefrem vil bruge mange penge på et par få blade ramsløg, så ta’ på en skovtur og ta’ en hel pose med hjem for gratis. Som alt andet der gror vildt i naturen, så er der ingen varedeklaration på produkterne. Lige som når du plukker svampe, så skal du være opmærksom, at du ikke plukker noget som er giftigt. Ramsløg ligner nemlig til forveksling planterne Høsttidløs og Liljekonval, og de er meget giftige. Især inden blomstring er det meget svært at se forskel på de tre planter. I udlandet har der været mange forgiftningstilfælde med døden til følge. Inden du kaster dig ud i den vilde natur og plukker ramsløg, så skal du lære forskellen at kende.


Kend forskel på Ramsløg, Høsttidløs og Liljekonval

Høsttidløs
Høsttidløs. Bladene af denne
plante kan slå dig ihjel
Høsttdløs vokser på fugtig og næringsrig jord som fx langs åer/bække, i parker, kirkegårde og haver. Høst-tidløs dækker normalt ikke store områder som ramsløg gør og vokser sjældent i skove. Men hvis en eller anden idiot har smidt haveaffald ud i skoven, kan man sku da ikke være sikker om et par høsttidløs har forvildet sig blandt ramsløgene. Bladene kommer frem om foråret og minder utrolig meget om ramsløg. Op til 5 kraftige rosetstillede blade kommer direkte op af jorden, altså ikke direkte på en stilk som ved ramsløg. Bladene lugter ikke af en skid. Men gemmer sådan en høsttidløs sig mellem et par ramsløg, og har du nulret på et par hvidløg duftende ramsløgblade, vil du tro at det er ramsløg. Lad være med at smage på disse blade. Høsttidløs blev i 2010 kåret af Hamborgs botaniske have som årets giftigste plante. Ikke mere end 60g høsttidløs kan slå et mennekse på 80Kg ihjel. Symptomerne opstår først efter 2-6 timer, og så er det for sent at gå til lægen, der findes ingen modgift. Du kommer til at lide en lang og grusom død. Først brænder og svier det i mund og hals efterfulgt af synkebesvær, kvalme, opkast og blodig afføring. Det hele kan ende med åndedræts-lammelse, leversvigt eller nyresvigt og dine sidste ord er Arrggghhh….


Når først høsttidløs blomstrer er du ikke mere i tvivl. Men blomstringen sker først i september til oktober. På det tidspunt er bladene for længst visnet væk. De violette blomster minder utrolig meget krokus. Blomsterne er lige så giftige som bladene, så lad være med at indtage dem, men hvorfor fanden sku man også det.

Liljekonval
Skovbund dækket med
liljekonval
Liljekonval gror som ramsløg i skove og kan dække store arealer. Det gør den farlig da den kan blande sig med ramsløg i skoven. Og liljekonval er fu#king giftig på fod med høsttidløs. Liljekonval blev i 2014 kåret af Hamborgs botaniske have som årets giftigste plante. Så kend forskellen. Når først planten får blomster, så er man ikke i tvivl, men inden da, så er det sku fandme svært. Liljekonval bliver ikke lige så høj som ramsløg, ca 10-20 cm. 2-3 blade vokser på en grenet stilk. Liljekonval dufter ikke af hvidløg, så du kan altid lave duftesten. Men vokser de sammen med ramsløg, og hele skovbunden dufter af hvidløg er det sku svært lidt af en udfordring. Ved indtagelse af blade, blomster eller bær fra Liljekonval opstår kvalme, diarré, svimmelhed efterfulgt af forhøjet blodtryk, hurtig puls, hjerterytmeforstyrrelser. Det hele ender med et hjertestop, så døden er ikke så grusom som ved en høsttidløsforgiftning.


Liljekonval blomstrer mellem maj og juni og så er blomsten sku nemt at genkende. En lang række hvide klokkeblomster på en lang stilk, så er det en liljekonval. Senere på året vokser små orange røde bær på planten. De er lige så giftige som resten af planten, så fingrene væk.

Ramsløg
Ramsløg, også kendt som skovens hvidlød, kendetegnes ved den kraftige lugt af hvidløg og purløg når du nulrer bladene. Ramsløg dækker oftest hele skovbunden som et grønt tæppe. Jeg fandt mine Ramsløg i en skov i Nærum. Hele skoven duftede af hvidløg, så var ikke i tvivl at det var ramsløg.
Skov i Nærum dækket med ramsløg 
Stilken er trekantet, lidt rund på den ene side og bærer 1-3 blade. Roden er meget lang og hvid, ligner lidt et forårsløg og slutter af med et trevlet rodnet, så den er svær at hive ud af jorden. Bladene bliver ca. 20-40 cm og er meget sarte i struktur. Ramsløg blomstrer i april til maj. Hvis du vil være helt sikker at din ramsløg også er ramsløg, så vent til den blomstrer, så er du ikke i tvivl. Hver lille blomst består af 6 hvide blomsterblade og danner et stjerne. Op til 20 stjernede blomster ligger som en kugle på enden af en stilk.

Hvis du vil være på den helt sikre side, så køb en hel ramsløg plante hos en gartner. På Plantetorvet.dk har de massevis af dem. Plant dem ud i haven og lad dem blomstre og gem frøene. Frøene kan sås ud, og så har du hele haven fyldt med ramsløg.
Ramsløg med rodnet og det
aflange løg

Ramsløg skal angiveligt indeholde meget C-vitamin og styrke immunforsvaret. Ramsløg kan anvendes som hvidløg. Kom den fx i fars når du laver frikadeller eller i en tomatsovs eller pizzasovs for den sags skyld. Man kan lave en super lækker pesto, ved at blende ramsløg med pinjekerner og olie. Min favorit er kryddersmør som smager fantastisk med nye kartofler.

0 kommentarer:

Faste læsere

Madblogstoppen

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP