Thai Basilikum


Thai basilikum også kendt som ”Bai Horapha” eller ”Bai Horapa” er et af mine yndlings krydderurter. Desværre svært at få fat i. Kan købes i større asiatiske supermarkeder. Jeg dyrker det selv, så er det også frisk når det skal bruges, basilikum mister nemlig hurtig aroma, når det ligger for længe. Kan derfor ikke anbefales at tørre. Thai-basilikum plantefrø køber jeg hos Plantetorvet.dk. De har også Citron basilikum og Kanel basilikum hvis det skal prøves.Internettet boomer med thai opskrifter. Lynstegt kylling med basilikum er en af dem. Som ingrediens bliver basilikum nævnt. I det thailandske køkken anvender man dog ikke den mediterrane basilikum, som kan købes i alle danske supermarkeder. Det asiatiske køkken har deres helt egen basilikum. Mange tror at basilikum er basilikum. Men både udseende og smag er vidt forskellig hvis du sammenligner den thailandske basilikum med den konventionelle basilikum. Thai basilikum smager af anis og lakrids, som er meget karakteristisk for de thailandske retter med denne krydderurt. Denne aroma vil ikke komme til udtryk hvis du anvender konventionel basilikum og du vil således ikke få en autentisk thailandsk ret. Desværre er internettet overfyldt med ubrugelige lorte-opskrifter. Det sker når Knold og Tot eksperimenter i køkkenet og tanketomt offentliggør deres crap på internettet. En hjemmeside med over 30.000 opskrifter, hvor kvantitet overruler kvalitet, kan i værste tilfælde gi diare, men i hvert fald ikke det jeg kom efter.
OK, tilbage til Thai-basil. Hvordan kan man så kende forskel? Bladene på thailandsk basilikum er flade, mørkegrønne og lidt sejere end det basilikum vi herhjemme kender til. De faste blade egner sig derfor udmærket til varme retter. Det skal tilsættes til allersidst, da det ellers mister sin aroma.Thailandsk basilikum har violette stilke og om sensommeren/efteråret får den violet- lavendelfarvede blomster. Klip blomsterne af hvis du stadig ønsker at høste bladene. Når først den blomstrer, så vokser den ikke mere.
Som sagt dyrker jeg mit eget basilikum. Det kan ikke tåle kulde, så her i Danmark gror det kun i urtepotter i vindueskarmen eller i et drivhus. Den har brug for meget sol og varme, men skal samtidig have en del vand da den ikke må tørre ud.
Hvis du får fat i de små sorte frø, så skal de blot trykkes ned på fugtig jord. Skal ikke dækkes af jord. Så snart de små frø bliver fugtige svulmer de op til violette perler. Efter 1-2 uger begynder de at spire. Når du skal høste bladene, så lad være med at rive hvert enkelt blad af, så der kun er en ranglet stilk tilbage. Klip de lange stilke af men lad et par blade tilbage nederst på stilken. Så vokser den ud igen og bliver dejlig busket.
Thai-basilikum harmonerer fint med citrongræs, ingefær og kokosmælk. Jeg kombinerer det også tit med soja og østerssauce. Jeg skal nok komme med et par opskrifter.

0 kommentarer:

Faste læsere

Madblogstoppen

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP