Eisbein med Sauerkraut

Opskrift Eisbein Sauerkraut Svineskank surkål

Ingredienser

1,5 Kg Svineskank
1 dåse Sauerkraut (surkål)
100 ml hvidvin
1 stort løg
2 spsk. sukker
1 æble, skåret i tern
6 enebær
2 laurbærblade
1 tsk. kommen
1 tsk. groft salt
Frisk kværnet peber
Kartofler
Sennep


Eisbein er Tysklands nationalret. Ja, hvis røde pølser er danskernes nationalret, så skal det nok være sandt. Eisbein er nok mest kendt i Berlin. I Sydtyskland hedder det Schweinshaxe, og svineskanken bliver stegt i ovnen, modsat til Eisbein, som bliver kogt. Selvom det tyske køkken ikke ligefrem sprudler af kulinariske eventyr, så er Eisbein altså en af mine yndlingsretter. Eisbein er måske ikke lige noget du skal servere for din kæreste, især hvis det er på første date, medmindre din date er en tysk stilladsarbejder.

Jeg køber mit surkål ”Sauerkraut” i Superbest, ca. 500g. I Superbest hedder det ”Weinkraut”. Sauerkraut er hvidkål som ved fermentering frembringer en mælkesyre og som giver kålen dens karakteristiske smag. Man kan naturligvis selv lave surkål, men det vil jeg nu ikke anbefale, det kan hurtig gå helt galt og du ødelægger så hele retten.


Skær løget i skiver. Svits løget i noget margarine i en stor gryde gyldne. Tilsæt Sauerkraut, sukker, æble, laurbærblade, enebær og kommen og rør det hele godt sammen. Tilsæt hvidvin og læg Svineskanken ind i surkålen. Jeg har set opskrifter, hvor svineskanken bliver kogt i noget vand for sig selv. Det ødelægger dog hele retten, da den gode smag fra skanken koger ud i vandet. Meningen er altså at smagen skal trække ind i surkålen.
Kom låg på og lad det hele småsimre i ca. 45 minutter. Vend skanken om og kog yderligere 30 til 40 minutter, afhængig af størrelsen af skanken. Kødet skal være mørt og nemt at skære af knoglen.

Eisbein serveres med kartofler eller kartoffelmos og sennep. Evt. et stykke brød til. I Berlin serveres det med ærtepuré, men hvis du vil høre min mening, så ligner det noget en 2 årig har kastet op.

0 kommentarer:

Faste læsere

Madblogstoppen

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP