Hvor meget Chili kan DU tåle?

CHILI OG DET DER ER VÆRRE!

Chiliopskrifter kan være lumske. Det gør fandme en forskel om det er en jalapeno eller en trinidad scorpion du kommer i gryden. Opskrifter hvor kokken beder dig om at tilsætte 3 chili, er ofte ikke en skid værd. Det viser bare at kokken ikke selv aner hvad han snakker om. Mange danske chiliopskrifter bygger på de milde chili fra de danske supermarkeder.
Med dem kan du ikke gå forkert i byen. Ved eksotiske opskrifter vil jeg dog gerne få oplyst hvilken slags chili der skal anvendes. De forskellige chili har både hver deres egen smag, men du kan også hurtig ødelægge en hel ret ved at komme for meget i. Fx skal der højst ½ habanero i en ret mens du sagtens kan tilsætte 5 jalapenos.
Chili indeholder stoffet Capsaicin som er det stof der giver chili den stærke smag. Der er forskel på mængden af capsaicin i de foskellige chilier. Mængden af capsaicin og dermed chiliens styrke måles i SHU ”Scoville Unit”, som kan ses på en Scoville-skalae (Se nedenunder)


Ren capsaicin: 16.000.000 SHU

Politiets peberspray: 2.000.000 SHU

Trinidad Scorpion: 1.200.000 - 2.000.0000 SHU
Med over 1. million SHU og enkelte målt helt op til 2 million SHU som svarer til politiets peberspray, har vi her verdens stærkeste chili. Trinidad Scorpion er en led chili. Du tager en bid, og tænker "det er sku da ikke så slemt". Men så brænder det, og det tager til, og tager til og tager til i styrke. Du kan ikke gøre andet end at ligge i fosterstilling og vente til mundtorturen får en ende. Denne her chili kan ikke købes i de danske supermarkeder. Men du kan købe Trinidad Scorpion frøer på Plantetorvet.dk og dyrke din egen trinidad scorpion chili plante.Naga Jolokia ” Bhut Jolokia”: 1.000.000 SHU
En af verdens stærkeste chili er Naga Jolokia, også kaldet ”Ghost chilli”, ”Ghost pepper” . 400 gange så stærk som tabasco. Det kræver beskyttelsesudstyr under tilberedningen, med mindre du er vant til at blive beskudt med peberspray på de demonstrationer du løbende deltager i. Selv i Indien, hvor denne spøgelseschili stammer fra, anvender kokken kun en lille knivspids naga jolokia til at krydre en ret til 6 personer. Det Indiske militær anvender denne chili i granater som bruges i kampen mod uroligheder og gadeoptøjer. Hvorfor fremstille kemisk tåregas, hvis du kan dyrke et lige så godt våben i baghaven. Den stærkeste chili sauce Dave's Ghost Pepper Sauce, er naturligvis basseret på Naga Jolokia, se længere nede.

Red Savina: 580.000 SHU Hører til i Habanero familien, dog en del hotter. Du behøver ikke være bange for ved en fejl at købe sådan en, da både Red Savina og Naga Jolokia næsten er umulige at få fat i herhjemme i Danmark. Kan dog købes knust i en dåse med navnet Spontaneous Combustion 

Habanero: 350.000 SHU En af de stærkeste chilier som kan købes her i Danmark. Tag ikke fejl i dens udseende. Den ligner måske en lille sød peberfrugt men en knivspids er nok til en hel spicy ret. Og så har den en ret intens smag. Har du spist for meget af denne chili og er lettet over at det er overstået? Det store mareridt kommer først den efterfølgende dag, mens du sidder på lokum og tror du skidder napalm.

Piri piri: 170.000 SHU Bliver også kaldt for ”bird's eye” og ”African devil”. En lille chili som ca. måler 5 cm. Den er så lille, så må vi hellere komme lidt flere i gryden. Hvor mange har ikke begået den fejl. Stor er ikke ensbetydende med stærk hvis det kommer til chili.

Cayenne pepper: 30.000 – 50.000 SHU Mest kendt som stødt pulver herhjemme.


Tabasco pepper: 30.000 – 50.000 SHU Og her er der ikke tale om den milde Tabasco sauce med de fimsede 2.500 SCH


Jalapeno: 2.000 – 8.000 SHU Hvis du synes den er stærk, så prøv at sammenligne dens SHU med dem foroven. Jeg elsker friterede jalapenos fyldt med ost. En mexicansk specialitet. Nogle synes de er utrolig stærke, men hva´ fanden, den ligger sku nederst i denne skala.

Tabasco sauce: 2.000 – 5.000 SHU Fremstillet af ”Tabasco pepper” hvor SCU afhænger af hvilket produkt du køber. Den milde grønne og den med hvidløg med kun 800 – 1.800 SVU. ”Tabasco Sweet & Spicy” med kun 100 – 600 SVU er endnu mildere. Den originale, den som du kommer i din bloody mary, har mellem 2.500 og 5000 SVU. Den stærkeste er ”Tabasco Habanero Pepper Sauce”

Anaheim: 500 – 2.500 SHU Meget mild chili. Jeg tror det er den de har i Netto og andre supermarkeder. Den er i hvert fald så mild at den kan spises som snak peber eller moses i babymad.

Paprika: 500 SHU Det er den som hedder ”Edelsüss” som du bruger til gullasch. Det er altid farligt at krydre med paprika, fordi der findes udgaver som er fu#king hot. Så køb endelig den som hedder ”Edelsüss”, den er mild og giver retten en god paprika smag. Savner du lidt ild under tungen, så kan du altid krydre efter med lidt cayenne peber.

Satan's Blod

En af de stærkeste chili sauce du kan købe i Danmark er Satan's blood, med en vindstyrke på 800.000 scoville. OBS! Saucen er ekstremt stærk! Begynd med at smage den i meget små mængder. Skal holdes borte fra øjne, dyr og børn. Ikke til personer med hjerte- eller vejrtrækningsproblemer. Server ikke saucen til dit første date, med mindre du har fortrudt aftalen og bare hurtigt skal af med hende eller ham (man behøver nemlig ikke være tøs for at gå ned med flaget ved indtagelse af denne chilisauce). Læs mere om Satans blod på Coolstuff.dk, hvor den kan købes for kr. 159,-

4 kommentarer:

Iber,  30. juni 2011 kl. 20.52  

Det er rigtigt fedt at nogle endelig har taget dette op. Så kan vi måske, på et tidspunkt få en skala, så når mine kunder spørger om maden er stærk, er det ikke nødvendig at bruge en ½ time på at finde ud af, hvad de synes er stærkt. Nogle har en meget lav tærskel.

Pippi 4. november 2013 kl. 00.12  

Her I huset kan vi godt lidt MEGET stærk mad.
Min mand laver sin egen shawarma chili, og den er bestemt ikke for sarte sjæle. Jeg poster lige opskriften på den, så I andre kan få glæde af den.

Her er den bedste, og mest indviklede opskrift:
Shawarma Chili


Her er den mere enkle:
Enkel shawarma chili

Velbekomme

HotChili 5. maj 2014 kl. 22.57  

Tak Pippi. Interessant opskrift på shawarma chilisauce. Jeg tror nu en Carolina Reaper chili ville kunne sætte skub i den opskrift. Verdens stærkeste chilifrugt er ikke at kimse af :-)

Jeg har for kort tid siden startet en shop hvor vi som de eneste i Danmark sælger verdens stærkeste chili. Jeg håber det er i orden, at jeg poster linket her. Ellers må administratoren tage affære og det har jeg fuld forståelse for. I shoppen er der også diverse chilifrø.

Bestil Carolina Reaper - Verdens stærkeste chili

Anonym,  23. juli 2015 kl. 15.34  

Lige en korrektion - det hedder SHU og står for Scoville Heat Units :)

Faste læsere

Madblogstoppen

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP